Handleiding VR Bioscoop systeem

Opstarten

 • Belangrijk: Ben je straks klaar?
  • Zit er een kleine zwarte mobiele hotspot(wifi router) in de koffer? schakel deze eerst uit en controleer via de tablet of het signaal is verdwenen.
  • Schakel dan alle VR brillen en tablet uit, zodat de volgende gebruiker ook een goede start heeft.
 • Voeding koffer: gebruik de zwarte voedingskabel en steek de 3 punts aansluiting achter in de koffer. Doe de stekker in het stopcontact. Hiermee zijn de brillen, tablet en router tegelijk voorzien van voeding.
 • Brillen. Aan de bovenzijde van de VR brillen zit een wit knopje. Druk eventjes in en de bril gaat aan. De applicatie wordt automatisch opgestart. Om uit te schakelen, blijf in de VR bril kijken en druk de aan/uit knop een paar seconden in. Je ziet het logo van Pico en de bril gaat uit.
 • Router en tablet: De router gaat automatisch aan en uit. Controleer altijd of het lampje linksboven brandt. De tablet handmatig aan- en uitschakelen met de aan/uit knop. 

VR films op de bril zetten

 • Video Specificaties. Er zijn vele video-specificaties en dit systeem kan de meest gangbare VR films afspelen. Belangrijk dat het altijd een .MP4 bestand is met de juiste meta-data meegegeven aan de video. 
 • Voor het inladen van nieuwe video’s, verwijder eerst het magnetische oplaadt-pinnetje boven op de VR bril. Sluit de VR bril met een USB-C datakabel aan op de laptop of computer. Indien een Mac computer wordt gebruikt, zorg ervoor dat het appje ‘Android file transfer’ op de Mac actief is.
 • Zie afbeelding hieronder.. Als de geheugenkaart van de VR bril is geopend, open dan het mapje ShowtimeVR. Zoals aangegeven in het blauwe rechthoek.
 • Monoscopische VR films, dus wel 360º maar ‘plat’, moeten in de map 2D worden geplaatst. Stereoscopische (top/botom) VR films in de map 3D. Indien een stereoscopische film side-by-side is, moet deze in de map 3D LR geplaatst worden. 

 Het systeem

De VR brillen zijn via wifi verbonden met de router en maken daarmee contact met de ShowtimeVR app op de tablet. De tablet/app is als het ware een server die de brillen gezamenlijk of individueel aanstuurt. Als het systeem is opgestart en in de VR bril staat de modus ‘CONNECTED’, dan is het goed. 

Als de tablet, ShowtimeVR app of router niet aanstaat, zal het systeem niet werken. Ook als een bril of tablet niet is verbonden met de router, zal het niet werken. 

Kenmerkend is als de VR bril in de Showtime app op ‘searching’ blijft staan. In dat geval is de bril of router niet verbonden met wifi. Of, de Showtime app op de tablet staat niet open. 

Checklist issues.

> Router Wifi check: Brandt het lampje linksboven op de router?

> Tablet wifi check: Is op de tablet wifi verbonden met de HUAWEI router?

> VR bril wifi check: druk op de VR bril, aan de zijkant op de onderste knop even in. Menu verschijnt en ga naar instellingen. Check of wifi wel is verbonden met de HUAWEI router. Zo niet? Kijk met de pointer even naar het juiste netwerk en klik met de middelste (van de 3 aan de zijkant) knop op het juiste wifi netwerk. 

ShowtimeVR

Zorg dat de app op de tablet is geopend. Alleen dan kunnen de brillen met elkaar verbinden. Als een bril wordt opgezet, wordt hij weergegeven in het overzicht. Er zijn twee verschillende manieren om de VR films te vertonen.

Klassikaal, per keer.

Iedereen zet de bril op, ze komen in het overzicht. Klik op ‘select all’ en alle brillen worden geselecteerd. Klik op de gewenste film en vervolgens op start. De film begint overal tegelijk. Ideaal voor het verzorgen van bijvoorbeeld trainingen of klassikale VR belevingen

Individueel, doorlopend.

Activeer 1 VR bril. Vink bij settings 2 boxjes aan: automatically add players & kiosk mode.

Ideaal voor een doorlopende voorstelling waarbij weinig handelingen nodig zijn. De film start automatisch en reset als de bril wordt afgezet. Handig voor een doorlopend evenement met veel bezoekers en minimale handeling voor de begeleiders. 

Wil je tussentijds switchen van instellingen of film? Zorg dan altijd dat je de selectie boxjes weer uitvinkt en vervolgens per bril de playback cancelt. 

Videoinstructie

Bekijk deze videoinstructie met alle stappen om de VR koffer te bedienen. Disclaimer: voor de video is gebruik gemaakt van een A.I. voiceover, bepaalde uitspraken klinken wat raar.